Mensen verbinden I Programma NVA Moorslede I Slyps I Dadizele

Inleiding: Vlaams. Veilig. Verantwoordelijk.

De N-VA wil sterke lokale besturen. Onze gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Onze blik is op de wereld gericht, maar onze wortels liggen in onze straat, wijk, dorp of gemeente. Bij grensoverschrijdende problemen, zoals wateroverlast of criminaliteit, zijn een aanpak en samenwerking met onze buurgemeenten een absolute noodzaak. Dat Vlaanderen is onze thuis.

• Het Vlaamse erfgoed willen wij koesteren. Het rijke verenigingsleven is het fundament van onze bloeiende gemeente en verdient alle mogelijke steun. Ook onze deelgemeenten hebben een gemeenschapsvormende functie. N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele wil nette en levendige dorpskernen met veel groen en een gestroomlijnde mobiliteit.

Ons vrije Vlaanderen veronderstelt veiligheid. Zonder veiligheid is er geen rechtsstaat en vrijheid. Vlaanderen wordt steeds meer geconfronteerd met de dreiging van radicalisme en terrorisme. Ook als kleine gemeente bereiden we ons best voor op die nieuwe realiteit. De lokale besturen moeten de middelen krijgen om radicalisering tegen te gaan en meer veiligheid te creëren. Wij willen paal en perk stellen aan de straffeloosheid door een veiligheidscultuur met een rechtvaardig lik-op-stukbeleid. Tegelijk versterken wij het rechtvaardigheidsgevoel. De laatste decennia is ons burgerschap aangetast. Sommigen willen de grenzen laten vervagen en wijzen nieuwkomers wel op hun rechten, maar vergeten dat daar plichten bij komen kijken. Wij zetten in op een Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal. In Moorslede, Slypskapelle en Dadizele staat neutraliteit daarom voorop.

Die democratie steunt ook op verantwoordelijkheid. Door regeldrift, complexe procedures en capaciteitsproblemen krijgen vele burgers het idee dat de overheid er niet meer voor hen is. Wij willen een verantwoordelijk, slank, doelgericht bestuur.

Verantwoordelijkheid nemen, is ook ondernemen. Vlamingen zijn ondernemers in hart en nieren. Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. Maar het is ook zorgen voor elkaar. Armoede bestrijd je niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een job te helpen. Wij geloven in zelfvertrouwen en in mensen die hun eigen keuzes maken.  

 

1. Verantwoordelijk besturen

Basiliek Dadizele

• N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele is een aanbodspartij die gedreven wordt door een programma en een visie. We zijn geen pop-uppartij die op korte termijn bestuurt, maar geven ons beleid vorm met een toekomstideaal als doel en een langdurige houdbaarheid als maatstaf. 

• De kern van ons toekomstig beleid zal worden uitgewerkt in het totaalproject ‘GEMEENTEPROJECT 2030’. 

• We willen met vrijwilligers, adviesraden, verenigingen, ambtenaren en politici nadenken over hoe onze gemeente er in 2030 zou moeten of kunnen uitzien. Niet met het oog op politieke ‘quick wins’, maar om tot een breed maatschappelijk gedragen project te komen, rekening houdend met budgettaire beperkingen en realiteiten. Het geheel van inspraak en besluitvorming noemen we ‘GEMEENTEPROJECT 2030’. Dit project krijgt een sluitstuk door een open en brede discussie op de gemeenteraad.

 

Hoe realiseren we dat?

de voorbereiding van het gemeenteproject 2030 starten we op vanuit een werkgroep met leden uit de adviesraden, aangevuld met vrijwilligers, ambtenaren en politici

we kiezen voor een grensoverschrijdende aanpak door een nauwere samenwerking met gelijkwaardige buurgemeenten (vb. Zonnebeke, Staden, ...).

de opwaardering van het voorzitterschap van de gemeenteraad moet zorgen voor een betere inbreng door gemeenteraadsleden, zowel vanuit de meerderheid als de oppositie

een betere ondersteuning van gemeenteraadsleden door het stimuleren van een vormingsaanbod en het bezorgen van transparante en begrijpbare informatie

inhoudelijk sterkere en open gemeenteraden kunnen zorgen voor hogere betrokkenheid van inwoners en verenigingen

2. Migratie en Integratie, een zaak van daadkracht en verantwoordelijkheid

Gemeentehuis binnen

• Een sterk lokaal asiel- en integratiebeleid is meer dan ooit noodzakelijk. De instroom van nieuwe inwoners, anderstalig of van buitenlandse oorsprong, vraagt van ons een daadkrachtig antwoord. N-VA wil werk maken van een sterk integratiebeleid om ervoor te zorgen dat migratie voor iedereen een positief verhaal wordt. 

• Als gemeentebestuur willen we ons steentje bijdragen tot een evenwichtig asiel- en migratiebeleid. Hierbij zijn we zacht voor zij die onze hulp echt nodig hebben en hard voor zij die misbruik maken van onze lokale gastvrijheid. 

• Als gemeente zijn we het eerste aanspreekpunt voor alle nieuwkomers, zo ook voor asielzoekers en mensen van buitenlandse oorsprong. We nemen als verantwoordelijk gemeentebestuur een cruciale rol in het asiel- en migratiebeleid op.

 

Hoe realiseren we dat?

het ocmw, sociaal huis en het gemeentehuis moeten een gezamenlijk beleid en aanpak uitwerken en ontmoetingsmomenten organiseren zoals via bvb. het project warm dorp - buurtzorg

extra motiveren van anderstaligen tot deelname aan het verenigingsleven

aanleren van Nederlands is de sleutel tot integratie

vrijwilligers ondersteunen die als ‘buddy’s’ of ervaringsdeskundigen migranten helpen bij het integreren in onze gemeente

3. Een bloeiend economisch weefsel

Briekhoek

• Als N-VA dragen we de lokale economie een warm hart toe. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen. 

• In de eerste plaats willen we de kernen van onze deelgemeenten koesteren en versterken. Een leefbare kern staat voor ons gelijk met een divers en kwaliteitsvol aanbod aan handel, horeca en diensten.

• Het lokaal ondernemerschap zorgt voor tewerkstelling en draagt bij tot het welzijn van onze burgers. N-VA wil één sterk centraal aanspreekpunt waar ondernemingen terecht kunnen voor informatie en advies. 

• Toerisme is een motor van economische ontwikkeling. Het gemeentebestuur speelt een belangrijke rol door het aanbod aan toerisme en horeca te promoten en te ondersteunen. Het religieus toerisme willen we met de Basiliek en pater Lievens nog beter uitwerken. N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele zet in op een horecavriendelijk klimaat en maakt zo een sterke koppeling tussen toerisme en horeca. 

• N-VA gaat voor een versnelde digitalisering van haar dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. De uitwerking van een digitaal loket waar burgers en ondernemers eenvoudig en snel aanvragen kunnen indienen en opvolgen, staat hierbij centraal.

 

Hoe realiseren we dat?

het aantrekken en behouden van nieuwe winkels en horecazaken in onze dorpskernen door een starterssubsidie voor horeca en kleinhandel (gedurende drie jaar een afbouwend subsidiebedrag)

optimale uitbreiding van onze bedrijventerreinen

het promoten van streekproducten vormt een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk beleid 

lokale economie integreren door gemeentelijke app en website professioneel te ondersteunen

meer activiteiten en initiatieven ondersteunen in de drie dorpskernen

4. Een financieel gezonde gemeente

De Amfoor

• Moorslede is een financieel gezonde gemeente die verantwoord functioneert met het geld van de burger. Een transparant financieel beleid, met een begroting in evenwicht, blijft cruciaal. Om dat te bereiken wil de N-VA werk maken van structurele maatregelen en samenwerken met andere gemeenten. 

• Hierin past ook het onderhouden van het bestaand gemeentelijk patrimonium. We mogen niet wachten tot iets bouwvallig is voor we ingrijpen. Preventief onderhoud moet budgettair worden ingeschreven in het financieel meerjarenplan. Ook wegen en groenvoorzieningen moeten regelmatiger en structureel worden aangepakt. 

• Het optimaal benutten van de ondersteuning en subsidiëring van grotere projecten door overheden blijft noodzakelijk.

 

Hoe realiseren we dat?

duidelijke afbakening van investeringsbudget en koppelen aan subsidies van overheden

meerjarenplan renovatie & onderhoud van bestaande gebouwen

meerjarenplan tot herstel en onderhoud van wegen en grachten 

kleinere belastingen onderzoeken naar doelstelling en opbrengsten

partijen onderhouden best positieve contacten met hogere (subsidie)overheden

5. Een beter leefmilieu voor een gezonde toekomst

Containerpark

• De uitstoot van CO2 verminderen, afval vermijden en op ons energieverbruik besparen, vallen goedkoper en efficiënter uit dan het achteraf oplossen van problemen.  

• De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door duurzaam om te gaan met energie en milieu. 

• We stimuleren onze inwoners om duurzaam om te springen met water, energie en grondstoffen.

• N-VA hecht ook veel belang aan een innovatieve en milieuvriendelijke land- & tuinbouw. Ook in onze gemeente is een deel van de landbouwgronden sterk verweven met het woongebied. Dit biedt kansen voor extra natuur- en landschapsbeleving en nieuwe vormen van landbouw. 

• De voorbije jaren werd de bevoegdheid dierenwelzijn duidelijk op de kaart gezet door N-VA, zowel op Vlaams niveau als in Moorslede. De partij wil dat dierenwelzijn in de gemeente een volwaardig onderdeel wordt van het milieubeleid.

 

Hoe realiseren we dat?

versnelde realisatie van waterbuffering en verplicht gebruik van waterdoorlatende materialen op publieke parkings en bedrijventerreinen

correcte uitvoering van gasboetes op zwerfvuil en inzetten van mobiele ca- mera’s

stimuleren van zwerfvuilacties

extra sociaal tewerkstellingsbudget voor netheid dorpskernen

loopzone voor honden en verderzetten sterilisatieactie zwerfkatten

laadpunten voor elektrische voertuigen

6. Vlot en veilig verkeer voor iedereen

Verkeer Dadizeelsestraat

• Verkeersveiligheid is voor N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele een topprioriteit. We moeten investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer. Het gericht openstellen van trage wegen wordt best gerealiseerd als verbinding vanuit de dorpskernen naar bovenlokale fietsroutenetwerken.

• N-VA wil de verkeersveiligheid verhogen door het aanpakken van foutief gedrag van alle weggebruikers en door preventief postvatten van agenten in de omgeving van scholen. Ten slotte wil N-VA de zwarte punten op onze gemeente in kaart brengen en de verkeersinrichting aanpakken.

 

Hoe realiseren we dat?

fietspad Gentsestraat en Iepersestraat wordt verder afgewerkt 

Passendaalsestraat fietsveiliger maken en parkeermogelijkheden voorzien

duidelijke signalisatie voor de zwakke weggebruiker

mobiele camera’s flexibeler inzetten

meer verkeersremmende maatregelen, vooral op invalswegen door bvb. trajectcontrole

uitbreiden en stimuleren van fietsroutenetwerk met aandacht voor school- en werkverkeer

led-verlichting voorzien bij vernieuwing

risicowegen duidelijk markeren voor  de weggebruiker door gebruik te maken van reflectoren 

fietspaden verven in lichtgevende kleur

onderhoud en netheid van fietspaden

7. Toponderwijs in het hart van onze gemeente

Nieuwbouw Gemeenteschool

• N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele pleit ervoor om de beschikbare school-
infrastructuur optimaal te benutten. Daarom willen we schoolgebouwen ook buiten de schooluren en tijdens de vakanties openstellen voor sport- en speelpleinwerking. Ook het verenigingsleven, hobby-, amateur- en sportclubs moeten er terecht kunnen. 

• Deeltijds kunstonderwijs verdient een volwaardige plaats binnen onze gemeente. 

• We verwachten dat ook ouders hun rol spelen. We hechten veel belang aan de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs. 

• Ten slotte pleit N-VA voor een versterkte samenwerking tussen de bedrijven, kmo’s en alle scholen op onze gemeente. 

 

Hoe realiseren we dat?

het ‘huis van het kind’ moet nauw samenwerken met de verschillende scholen 

aanpassingswerken aan de locaties van het deeltijds kunstonderwijs, zowel in Moorslede als in Dadizele (oud gemeentehuis)

verder overleg met de verschillende schoolnetten op de gemeente 

renovatie oud schoolhuis van de gemeenteschool 

budget netoverschrijdende samenwerking (flankerend onderwijs) versterken en meer richten op digitale ondersteuning

veiliger schoolpoorten

promoten en ondersteunen van Nederlands als thuistaal

8. Ruimtelijke ordening: schaarse open ruimte slim vrijwaren

Dorpskern Slypskapelle

• In het ruimtelijk beleid leggen we de nadruk op kernversterking met behoud van het eigen karakter van onze deelgemeenten, een verdichting van het bebouwde kerngebied van Moorslede, Slyps en Dadizele en het beschermen van de open ruimte. 

• De buffering en goede afvoer van water wordt een hoofddoel op korte termijn. Nauwe samenwerking met buurgemeenten, specialisten en overheden is absoluut dringend.

• Open ruimte is onmisbaar voor de natuur, onze lokale land- en tuinbouw, zachte recreatie en ontspanning. Natuurgebieden en bossen bieden plaats aan waterlopen en trage wegen. We willen onze aantrekkelijke, toekomstgerichte landelijke gemeente bewaren voor de volgende generaties. 

• N-VA wil duidelijke en goed afgebakende landbouwzones zodat het landbouwgebruik niet in het gedrang komt door nieuwe ontwikkelingen.

 

Hoe realiseren we dat?

brede groene buffer tussen Roeselare en Moorslede 

het erosiebestrijdingsplan verder uitwerken in overleg met de land- en tuinbouwsector

streven naar een doorgedreven ecologisch bermbeheer

opfrissen en aantrekkelijk maken van rotondes

creëren van groene invalswegen

project Dadipark uitvoeren in overleg met inwoners van Dadizele

inzetten op inbreidingsprojecten in de drie dorpskernen

bij projecten met een bijzondere impact op de omgeving vraagt de gemeente advies aan de diensten van de Vlaamse bouwmeester

9. Sociaal beleid: een warme gemeente, een plek voor iedereen

• Kwaliteitsvolle kinderopvang is onmisbaar voor vele ouders. We zetten in op voldoende, toegankelijke en betaalbare kinderopvang en een divers aanbod van gezinsopvang en groepsopvang (onthaalouders, mini-crèches, grotere opvanginitiatieven). Hiervoor kijken we in eerste instantie naar de bestaande aanbieders van kinderopvang. Als dat onvoldoende is, kunnen we een gemeentelijke kinderopvang opstarten, bij voorkeur in samenwerking met een privéinitiatief.

• We hebben op onze gemeente een sterk uitgebouwd verenigingsleven. Extra promotie van de vele initiatieven zorgt voor een warme gemeente. 

• Daarnaast wil de partij een gezondheidsbeleid op maat van de gemeente verder uitwerken. Hiervoor wordt best samengewerkt met het ‘LOGO’,  een regionaal samenwerkingsnetwerk tussen gemeenten, OCMW’s, scholen, ziekenfondsen, huisartsenkringen en ziekenhuizen. Dat staat in voor het realiseren van gezondheidsdoelstellingen zoals orgaandonatie, borstkanker-onderzoek, valpreventie ...

• De N-VA kiest voor een beleid, waarbij aandacht voor de specifieke noden van burgers met een beperking evident is. 

• Wat ouderenbeleid betreft, vertrekt N-VA vanuit de mogelijkheden van ouderen: thuis in een vertrouwde omgeving zo lang het kan. 

• Ten slotte vraagt N-VA specifieke aandacht voor gezinnen in armoede. Als gemeente willen we dit uitwerken samen met bestaande initiatieven, zoals de welzijnsschakel.

 

Hoe realiseren we dat?

uitbreiding van het Dadizeelse project warm dorp naar Slypskapelle en Moorslede

verdere ondersteuning van dienstencentrum Patria & RVT Dadizele

structurele oplossing zoeken om PC Den Ommeganck door de gemeente te laten beheren

administratieve en financiële steun voor bestaande kinderopvanginitiatieven en indien nodig de realisatie van aanvullende gemeentelijke kinderopvang

10. Een echte veiligheidscultuur

• Voor N-VA is veiligheid geen zaak van politie, brandweer en justitie alleen, het gaat om een verantwoordelijkheid van burgers en overheid. Ook de gemeente moet zelf actief inzetten op de preventie van criminaliteit en overlast.

• De visie van N-VA op drugs is duidelijk: drugsgebruik wordt niet getolereerd. Een gedoogbeleid staat haaks op ontrading en verhindert een daadkrachtige aanpak. In veel gevallen leidt drugsgebruik tot overlast, geweld of crimineel gedrag. 

• Gemeenschapswachten zijn in veel gemeenten belangrijk in het preventieve veiligheidsbeleid. Een belangrijke taak is het rapporteren van gebreken in het straatbeeld, (potentieel) gevaarlijke situaties en zwerfvuil aan de bevoegde diensten. En ook de opvolging daarvan. Dankzij hun aanwezigheid op straat verhogen ze het veiligheidsgevoel. 

• Voorts wil de partij meer investeren in mobiele bewakingscamera’s om de veiligheid te versterken op risicovolle plaatsen. 

• N-VA wil extra ondersteuning om vrijwilligers te stimuleren zodat onze lokale brandweer wordt versterkt.
 

Hoe realiseren we dat?

de burgemeester moet als verantwoordelijke voor onze veiligheid positief en actief aan bod komen binnen de politie- en brandweerzone

we werven gemeenschapswachten aan in het kader van het preventief veiligheidsbeleid

we kiezen eerder voor gasboetes bij lokale overlast

door te kiezen voor dynamische led-verlichting bij de vernieuwing van lichtarmaturen verhogen we de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel

promotie en betere bekendmaking van gemeentelijk meldpunt voor klachten en voorstellen

 

11. Vrije tijd vormt mee de gemeenschap

VK Dadizele

• Het verenigingsleven, vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente zijn belangrijk om mensen te verbinden. 

• Sport is erg belangrijk. N-VA wil investeren in het verbeteren en renoveren van de bestaande infrastructuur en de sportverenigingen de kans geven om gebruik te maken van de sportaccommodaties van de scholen.

• Ook deelname van de bevolking aan cultuur is van groot belang: we brengen de mensen niet alleen naar cultuur, we brengen de cultuur ook naar hen. N-VA wil onze verenigingen nog meer stimuleren om gezamenlijke initiatieven te nemen. 

• Jeugdverenigingen zijn een prima leerschool om verantwoordelijkheid op te nemen. Overleg met leiding en verantwoordelijken kan er voor zorgen dat jeugdwerking veel meer is dan opvang.

 

Hoe realiseren we dat?

definitieve oplossing voor de infrastructuur van voetbal- en atletiekclubs in Dadizele 

aanpak van sanitaire ruimtes, speelveld en verlichting voetbal Moorslede

grondige renovatie van de oude sporthal Moorslede met uitbreiding loopparcours

vernieuwing archiefruimte en lokalen heemkundige kring (onderdeel van totale renovatie oud gemeentehuis Dadizele)

samenwerking tussen verenigingen wordt gestimuleerd door extra materiële ondersteuning

zoeken naar voldoende opbergruimte voor verenigingen

gemeente neemt initiatief om verenigingen samen te brengen voor lokale groepsaankopen

heropstart van leeftijdsgerichte buurtspeelpleintjes, onder andere in Slyps en nieuwe wijken met jonge gezinnen

12. Een Vlaamse identiteit

Kerk Moorslede

• N-VA staat garant voor een open, sociaal en toekomstgericht Vlaanderen. Onze gemeente mag en kan onze Vlaamse identiteit uitstralen. 

• Een positieve relatie met de Vlaamse overheid is noodzakelijk voor een kwalitatief inhoudelijke en financiële ondersteuning bij het realiseren van grotere infrastructuurwerken. 

 

Hoe realiseren we dat?

11 juliviering wordt uitgewerkt als een volksfeest

de Vlaamse Leeuw wordt samen met de officiële gemeentevlag de standaardbevlagging bij feesten en evenementen en aan het gemeentelijk patrimonium

de herdenking van 11 november wordt in handen genomen door de gemeente

stimulanssubsidie voor kleinhandel en horeca om handelszaak een Vlaamse naam te geven