Veilig thuis in onze welvarende gemeente

Op 24 september 2018

De N-VA wil sterke lokale besturen. Onze gemeente is het bestuursniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Onze blik is op de wereld gericht, maar onze wortels liggen in onze straat, wijk, dorp of gemeente. Bij grensoverschrijdende problemen, zoals wateroverlast of criminaliteit, zijn een aanpak en samenwerking met onze buurgemeenten een absolute noodzaak. Dat Vlaanderen is onze thuis.

Het Vlaamse erfgoed willen wij koesteren. Het rijke verenigingsleven is het fundament van onze bloeiende gemeente en verdient alle mogelijke steun. Ook onze deelgemeenten hebben een gemeenschapsvormende functie. N-VA Moorslede- Slyps-Dadizele wil nette en levendige dorpskernen met veel groen en een gestroomlijnde mobiliteit.

Ons vrije Vlaanderen veronderstelt veiligheid. Zonder veiligheid is er geen rechtsstaat en vrijheid. Vlaanderen wordt steeds meer geconfronteerd met de dreiging van radicalisme en terrorisme. Ook als kleine gemeente bereiden we ons best voor op die nieuwe realiteit. De lokale besturen moeten de middelen krijgen om radicalisering tegen te gaan en meer veiligheid te creëren. Wij willen paal en perk stellen aan de straffeloosheid door een veiligheidscultuur met een rechtvaardig lik-op-stukbeleid. Tegelijk versterken wij het rechtvaardigheidsgevoel. De laatste decennia is ons burgerschap aangetast. Sommigen willen de grenzen laten vervagen en wijzen nieuwkomers wel op hun rechten, maar vergeten dat daar plichten bij komen kijken. Wij zetten in op een Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal. In Moorslede, Slypskapelle en Dadizele staat neutraliteit daarom voorop.

Die democratie steunt ook op verantwoordelijkheid. Door regeldrift, complexe procedures en capaciteitsproblemen krijgen vele burgers het idee dat de overheid er niet meer voor hen is. Wij willen een verantwoordelijk, slank, doelgericht bestuur.

Verantwoordelijkheid nemen, is ook ondernemen. Vlamingen zijn ondernemers in hart en nieren. Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. Maar het is ook zorgen voor elkaar. Armoede bestrijd je niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een job te helpen. Wij geloven in zelfvertrouwen en in mensen die hun eigen keuzes maken.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is