Bommen in woonwijk Korenwind

Op 9 september 2011

obussen in wijk Korenwind

Bijna honderd jaar geleden woedde in onze streek de Eerste Wereldoorlog.  Ook nu nog stoten landbouwers bij het ploegen of aannemers bij het inrichten van verkavelingsgronden af en toe op niet ontplofte munitie.  Die wordt dan aan de kant van de weg gelegd of in de uitsparingen van de karakteristieke betonnen elektriciteitspalen gestoken, tot het moment dat de ontmijningsdienst DOVO ze komt ophalen. 

Wanneer dergelijke gevaarlijke objecten echter worden gevonden in de nabijheid van een woonwijk, eist dit toch een meer kordate aanpak. 

N-VA bestuurslid Stijn Verlinden laat weten dat in de woonwijk Korenwind, bij de aanleg van nieuwe wegen, twee grote en intacte obussen werden opgegraven.  Deze werden achtergelaten op slechts enkele meters van de huizen.  In een wijk waar veel jonge kinderen tijdens de zomervakantie op straat spelen vindt N-VA Moorslede dit op zijn zachtst uitgedrukt onverantwoord.  De springtuigen zijn daar meer dan 2 maanden blijven liggen! 

Heel wat nieuwe inwoners van Moorslede weten niet dat men, bij het vinden van niet ontplofte munitie, contact moet opnemen met de lokale politie, die dan op zijn beurt de ontmijningsdienst verwittigd. 

N-VA Moorslede pleit daarom voor een duidelijke verwijzing zowel op de gemeentelijke webstek als in de gemeentelijke infobrochure, zodat ook nieuwe inwoners weten waar ze terecht kunnen.   Aannemers moeten verplicht worden om dit automatisch te melden aan DOVO. Indien de bommen of munitie niet worden opgehaald binnen een redelijke termijn moet de aannemer de lokale politie kunnen inschakelen.

Ondertussen heeft VISIE-gemeenteraadslid Mia Wyffels dit probleem op de agenda van de eerstkomende gemeenteraad gezet. Het opgraven van bommen en munitie in Moorslede gebeurt vaak maar dat deze bommen tijdens de twee vakantiemaanden blijven liggen in een woonwijk is niet verantwoord.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is