1,7 miljoen euro voor de restauratie van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw in Dadizele

Op 24 maart 2018, over deze onderwerpen: Erfgoed
1,7 miljoen euro voor de restauratie van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw in Dadize

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.725.925,14 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw basiliek in Dadizele

,,Met deze premie wordt de buitenrestauratie van de basiliek afgewerkt en de monumentale basiliek in ere gesteld. De houten dakconstructies en het buitenschrijnwerk worden hersteld, de leien dakbedekking vernieuwd en de buitengevels en glasramen gerestaureerd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Het voorbije jaar waren er nauwe contacten tussen de kerkfabriek, de pastoor, het gemeentebestuur, kabinet en Vlaamse administratie.

Als schepen van Erediensten is Mia Wyffels erg tevreden met de toezegging van een subsidie van 1.725.925,14 euro.

Naast deze Vlaamse subsidie is in de gemeentelijke begroting van 2018 in een doorgeeflening van 613.000 euro voorzien. ,,De noodzakelijke renovatie kan nu starten. Een belangrijke investering voor Dadizele en zijn toeristische uitstraling’’. stelt Mia Wyffels

Achtergrondinformatie

De basiliek is ontworpen door de Engelse architect Augustus Welby Pugin. Pugin ontwierp vele Engelse kerken en tekende ook het interieur van het Palace of Westminster in Londen.

Het gebouw is opgericht ter gelegenheid van de afkondiging van de dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december 1854, op initiatief van bisschop Joannes-Baptista Malou. In 1867 is de eerste heilige mis er opgedragen.

Onder het Onze-Lieve-Vrouw altaar ligt een prachtige crypte met het praalgraf van Ridder Jan van Dadizele. De brandglasramen die de basiliek sieren, vertellen de geschiedenis van het monument. Jaarlijks vinden heel wat bedevaarders hun weg naar de basiliek. De verering tot Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele dateert uit de veertiende eeuw. Vooral tijdens de maand mei en de novene van 8 tot 16 september is het er heel druk.

Na de restauratie blijft het monument in gebruik voor de eredienst. De basiliek werd in 1939 beschermd als monument.

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/24071

bron: https://www.geertbourgeois.be/nieuws/17-miljoen-euro-voor-de-restauratie...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is