Open brief aan burgemeester Ward Vergote

Op 1 oktober 2019, over deze onderwerpen: Begroting

Als voorzitter van N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele wil ik reageren op het artikel dat in Het Laatste Nieuws verscheen op 30 september. Hierin geeft Ward Vergote zijn mening omtrent de keuze van de burgemeesterssjerp, een maatregel die terug te vinden is in het kersverse Vlaamse regeerakkoord. Vlaamse burgemeesters zijn straks niet langer verplicht om de Belgische driekleur te dragen.

“Ik ben tegen de regel van de sjerpen en ik draag de Belgische”, dixit de burgemeester. Een beetje raar dat iemand die zichzelf graag omschrijft als volbloed liberaal stelling neemt tegen de vrije keuze. Want daar draait het om: burgemeesters zullen kunnen kiezen. Meer niet. Wie kan daar nu tegen zijn?

Dat er in het regeerakkoord belangrijkere zaken zijn dan de keuze van de sjerp is een open deur intrappen. Uiteraard is dat zo. Maar het ene sluit het andere niet uit. We moeten dit dan ook in zijn juiste context plaatsen. Dit geldt ook voor het lokale niveau: bijna een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen is het nog steeds wachten op een beleidsplan 2020-2025. Misschien kan de burgemeester zijn eigen suggestie volgen die hij onlangs op Twitter deed: “stoppen met de uitbetalingen van de lonen van alle betrokken politiekers tot er een akkoord is”. Dat zou het budget van onze gemeente alvast ten goede komen.

Wat mij vooral in de pen deed kruipen was de bewering van Ward Vergote dat “op gemeentelijk vlak de N-VA in de vorige legislatuur altijd kinderachtig gefixeerd was op het kiezen van kleuren in functie van de partij en niet in functie van het esthetische en/of functionele”. De N-VA is een Vlaams-nationale partij. Ik dacht dat dit ondertussen wel voor ongeveer iedereen duidelijk is, ook voor onze burgemeester. Dat we Vlaamse accenten willen in het gemeentelijk beleid was en is nog steeds een evidentie. Ward Vergote had daar toen geen problemen mee, zolang hij maar kon meesurfen op de positieve golf van de N-VA. Nu we met de N-VA in de oppositie zitten, brengt de burgemeester een ander verhaal. Dat is zijn goed recht maar hij moet wel eerlijk blijven…

Ik verslikte mij in de bewering alsof we “kinderachtig” gefixeerd zijn op kleur. Daar slaat Ward de bal volledig mis en haalt hij de dingen door elkaar. In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 trokken N-VA en Open VLD als lijst VISIE samen naar de kiezer. We zagen als N-VA dan ook graag de kleuren geel en blauw terugkomen in communicatie naar de kiezer toe. Op die manier wilden we duidelijk maken uit welke partijen VISIE toen bestond. Met fixatie voor kleur heeft dit natuurlijk niets te maken maar wel met duidelijkheid. In een kartel respecteer je elkaar en tracht je samen een positief verhaal te brengen. Je gaat (veel) later dan ook niet natrappen.

Dit moest me even van het hart. Een goede burgemeester moet mensen verbinden. Kleur is daarbij van geen belang. Ik hoop dat onze burgemeester er voortaan zal zijn voor alle burgers. Los van het feit of ze nu geel, blauw, rood , oranje of roze leuk vinden.


 

Met vriendelijke groeten,


 

Stijn Verlinden

Voorzitter N-VA Moorslede-Slyps-Dadizele

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is