N-VA pleit voor evenwicht tussen milieu en landbouw

Op 20 juni 2017, over deze onderwerpen: Landbouw en platteland, Landbouw en plattelandsbeleid

Naar aanleiding van het geplande protest van de Moorsleedse landbouwers over de aanplanting van 79 bomen langs landbouwwegen, stelt N-VA gemeenteraadslid Nicolas Verlinde voor de landbouwwerkgroep een officieel adviesgevende functie te geven.

Op het begin van de legislatuur kwam de meerderheid overeen 607 hoogstammige bomen aan te planten in Moorslede. Uiteindelijk werd dat aantal teruggeschroefd tot 79 bomen, mits aan drie voorwaarden werd voldaan: voldoende baanruimte voor Belgomilk en land- en tuinbouwers, voldoende afstand in de berm om de boom te planten en geen onbeveiligde nutsvoorzieningen in de omgeving van de boom. Op basis hiervan stelde de gemeentelijke milieuadviesraad de Hovingstraat, Dadizelehoekstraat, Sprietstraat en twee 2 locaties in de Dadizeelsestraat voor.

De aanplanting van deze bomen stond geagendeerd op het schepencollege van 9 mei. Op dat college was schepen Pol Verhelle niet aanwezig. ,,Volgens de notulen zijn burgemeester Ward Vergote en schepen Geert Vanthuyne bij dit agendapunt naar buiten gegaan. Onmiddellijk na de behandeling en goedkeuring hiervan, kwamen zij opnieuw naar binnen. Dat een burgemeester voor zo’n agendapunt de schepenzaal verlaat, roept bij mij toch enigszins vragen op’’, reageert gemeenteraadslid Nicolas Verlinde (N-VA).

,,Een week later, op 16 mei, werd het verslag van het college van 9 mei door de aanwezigen unaniem goedgekeurd! Ook door Ward Vergote en Pol Verhelle. Deze beslissing werd dus niet meer ter discussie gesteld. Hiermee tonen zij toch aan officieel akkoord te gaan.’’

In de rand hiervan betreurt het gemeenteraadslid dat de landbouwwerkgroep geen officieel adviesgevend orgaan is. ,,Net zoals de milieuraad in Moorslede geklassificeerd staat als gemeentelijk adviesorgaan, zou dit ook moeten kunnen voor de land- en tuinbouwsector. Er moet een correct evenwicht zijn om juiste beslissingen te verkrijgen."

Ten slotte keert Nicolas Verlinde nog even op de bomen terug. ,,De beslissing om 79 bomen te planten is genomen door het College van Burgemeester en Schepenen, iedereen moet hierbij zijn verantwoordelijkheid durven nemen. Het spreekt vanzelf dat het gemeentebestuur steeds bereid moet zijn tot overleg met de betrokken land- en tuinbouwers en Belgomilk." 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is