Memoriaal ter ere Van de dorpsheld Pater Lievens

Op 9 november 2016, over deze onderwerpen: Erfgoed

MOORSLEDE  huldigde een nieuw memoriaal in ter ere van pater Constant Lievens. Toeristen kunnen het memoriaal bezoeken in de Sint-Martinuskerk.

Maandag was het precies 123 jaar geleden dat pater Constant Lievens overleed.

De pater verrichte tijdens zijn korte leven heel wat goed werk in en rond de Indische stad Ranchi. "Tot op vandaag wordt hij daar nog altijd vereerd. Wanneer een Moorsledenaar een bezoek zou brengen aan het gebied waar Lievens werk zou hij daar met open armen verwelkomd worden", aldus pastoor Bart Geryl.

Geryl is sinds enkele jaren bezig met het proces tot zaligverklaring van pater Lievens. Een eerste dossier is inmiddels al in Rome. "We zijn momenteel ook volop bezig met een tweede dossier omtrent een onverklaarbare genezing. Het wordt een werk van lange adem. Hopelijk kunnen we Lievens de erkenning geven die hij verdient." De gemeente Moorslede en de provincie proberen alvast de gedachte aanpater Constant Lievens levendig te houden.

“Pater Lievens vier moet branden. Hetgeen wat hij gedaan heeft in India moeten we actueel houden", aldus schepen Mia Wyffels  die zich in de voorbije periode inzette met het creëren van een passende memoriaal in de Sint-Martinuskerk, de kerk in het centrum van het Lievensdorp. Via inleefreizen en inzamelacties werken scholen en verenigingen nog vandaag de dag rond de figuur Lievens.

MET TOUCHSCREEN

Heel wat Lievenssympathisanten woonden maandagavond de inhuldiging van de memoriaal bij.

De nieuwe ruimte kreeg een plaats recht tegenover de devotieruimte voor Pater Lievens. Pastoor André Monstrey zegende het memoriaal in. “Ik krijg in de basiliek in Dadizele soms de vraag wat er nog allemaal te bezoeken is in onze gemeente. Nu kan ik de toeristen trots de kerk in Moorslede aanwijzen", aldus een gelukkige pastoor. De memoriaal is sober, maar bezoekers kunnen zich er toch een tijdlang informeren omtrent het leven van wijlen pater Lievens.

De gemeente koos voor een moderne aanpak zodat ook jongeren op een leuke manier kennis kunnen maken met de dorpsheld. Via een touchscreen kan je het leven van pater Lievens volgen. In de ruimte ligt ook een replica van een dagboek van de pater. Ook audioverhalen, foto's en infopanelen geven de invloed van Lievens in India weer.

STANDBEELDOP MARKT

“Wij kunnen natuurlijk vanuit ons standpunt zeggen hoe belangrijk Lievens wel was, maar het nog des te belangrijker om eens te horen wat ze in India van hem vinden", aldus schepen Mia Wyffels .

Daarom werd ook een film geïntegreerd in het memoriaal.

Daarin getuigen bewoners van het land over wat Pater Lievens wel voor hun volk gedaan heeft. Gedupteerde Myriam Vanlerberghe is tevreden dat de gemeente met de steun en het feit dat de provincie een extra invulling gegeven heeft aan het kerkgebouw.

"Dit is een mooi voorbeeld van hoe kerken, naast hun hoofdopdracht, nog kunnen gebruikt worden."

Naast de devotieruimte en het memoriaal kan men ook het standbeeld op de markt van Moorslede bezoeken. Het museum nabij het Grimmertingecentrum bestaat niet meer. 

 

Bron: BF - Foto Jos, Krant van West-Vlaanderen/Roeselare, 09.06.2016, p. 44

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is